press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/5

Sport

Het Arabische volbloed paard staat bekend om zijn veelzijdigheid, zij zijn hierdoor in diverse disciplines van de paardensport inzetbaar. Zo komen ze mee in de dressuur, springen en westernsport maar blinken vooral uit in de ren en endurance sport door hun geweldige uithoudingsvermogen en herstel.

Wij vinden het van groot belang dat onze paarden in de sport worden uitgebracht, lees hieronder meer over de disciplines waar wij ons mee bezig houden:

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/8

Western

 

Het westernrijden komt oorspronkelijk uit Amerika.  Het kan worden samengevat in drie hoofdklassen: de dressuur, de snelheidsspelen en het onderdeel waarin het werken met paard en vee centraal staat.  Onder de dressuur vallen alle onderdelen die samen een afspiegeling vormen van de cowboy toen hij nog samen met zijn paard het werk op de ranch moest opknappen: Showmanship at HalterTrailWestern PleasureHunter under SaddleWestern HorsemanshipWestern RidingReining en Versatile Horse. Bij de snelheidsspelen: Barrel Racing en Pole Bending gaat het om de snelheid en de wendbaarheid van het paard.  Cutting, Working Cowhorse en Team Penning zijn onderdelen die behoren tot het werkend element

Wij willen ons richten op 5 onderdelen, namelijk;

Showmanship at halter:

bij Showmanship at Halter wordt niet naar het exterieur van het paard gekeken, maar naar degene die het paard voorbrengt. De jury schrijft een bepaald pattern voor die de combinaties na elkaar moeten uitvoeren. In de proef kan stap, draf, uitgestrekte draf, wendingen en achterwaarts gevraagd worden. Tevens wordt er ergens in de proef gevraagd om het paard ‘vierkant’ te zetten en voor te stellen aan de jury. De beoordeling betreft de volgende zaken: Voorbrengen van het paard, totaalbeeld, verzorging van het paard, uitrusting, presentatie van het paard, manier van tonen van het paard in stilstand en beweging en de alertheid.

In hand trail & trail:

De letterlijke betekenis van Trail is ‘spoor in de vrije natuur’. Bij dit onderdeel wordt een vooraf aangegeven proef aan de hand uitgevoerd of verreden . De proef bestaat uit een spoor met verschillende nagebootste hindernissen uit de natuur. Het paard moet volledig vertrouwen hebben in de ruiter en niet schrikken van de hindernissen. De genomen hindernissen bij Trail worden door de jury beoordeeld. De manier hoe het paard reageert en de hulpen die de ruiter geeft staan centraal in de beoordeling bij Trail.

Pleasure:

Bij de Western Pleasure worden de gangen van het paard getoond. De deelnemers komen gezamenlijk in de arena en moeten aan de wand blijven of op de binnenhoefslag. Door de jury worden de overgangen stap (walk), draf (jog of trot) en galop (lope) beoordeeld en de houding van de ruiter en het paard. De drie verschillende gangen worden getoond op zowel de linker- als de rechterhand. Combinaties worden bij Western Pleasure gestraft voor een te hoge snelheid, verkeerde gang op het gevraagde moment, verzet van het paard, te diepe of te hoge halshouding van het paard of break of gait (uit de betreffende gang vallen). Het paard moet aan een losse teugel gereden worden, zonder overmatige of storende correcties van de ruiter.
 

Horsemanship:

Western Horsemanship is het onderdeel wat vaak wordt onderschat. Het heeft wel wat weg van een dressuurproef. Er worden oefeningen gevraagd die erg secuur moeten worden uitgevoerd binnen een kleine werkruimte door pionnen aangegeven. Gevraagd worden een walkjoglope, en een back-up. De gegeven hulpen moeten minimaal zijn en het paard dient deze hulpen terstond en zonder weerstand uit te voeren. De nadruk ligt op de rijvaardigheid en het uitvoeren van de proef met precisie in harmonie tussen paard en ruiter.


                      

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/7

Dressuur

De Klassieke Dressuur is de oudste wijze van paarden opleiden. Het doel van de klassieke rijkunst is het paard maximaal te ontwikkelen, binnen zijn mogelijkheden. Aan de hand van een breed scala aan rechtrichtende buigingsoefeningen wordt het paard behoedzaam en zonder druk getraind, zodat het paard zich kan ontwikkelen tot de elegante, trotse, zelfbewuste verschijning die hij van nature is.

 

Tijdens de dressuurproef worden de verschillende gangenstapdraf (lichtrijden en doorzitten) en galop gevraagd. Ook de overgangen en de zijgangen moeten ruiter en paard laten zien. In de proeven voor de lagere niveaus wordt het halsstrekken regelmatig gevraagd, terwijl in de allerhoogste wedstrijdsport enkele hogeschooloefeningen in de proeven voorkomen: de passage, de piaffe, de pirouette en de galopchangementen.

In Nederland kennen we onderstaande niveau's:
 

B = basis

L1 + L2 = licht

M1 + M2 = Matig

Z1 + Z2 = Zwaar
ZZ licht + ZZ Zwaa

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/5

Endurance

 

is het zo snel mogelijk afleggen van een route variërend van 20 km tot maximaal 160 km op 1 dag. De paarden worden vooraf aan de start, tijdens de wedstrijd en na afloop door dierenartsen gekeurd. Tenminste iedere 40 km is er een vetgate. Deze bestaat uit een veterinaire keuring en een rusttijd om het paard te verzorgen. Pas wanneer de dierenarts goedkeuring heeft gegeven, mag de combinatie de wedstrijd vervolgen. Hoewel in de hogere klasses op tijd wordt gereden, staat het welzijn van het paard altijd voorop.

 

Onmisbaar op de wedstrijden is een groomteam, die het paard en de ruiter tijdens het parcours op de verschillende punten en vetgates verzorgen. Vooral wanneer er in een hoog tempo wordt gereden en bij warm weer dient het paard tijdens het parcours te worden gekoeld en voldoende te kunnen drinken. De grooms staan dan met flessen water en drinken op de groompunten. Op de grote wedstrijden en kampioenschappen zijn naast het groomteam van elke ruiter ook de coach, fysiotherapeut en hoefsmid aanwezig.

 

Een sport waarbij je veel leert over en van je paard en waarschijnlijk nog meer over jezelf. Uithoudingsvermogen, vertrouwen, samenwerking en kennis van je paard zijn dan ook de sleutelwoorden bij het rijden van endurance!

                      

Aura's  Sport Arabians
logo3_edited.jpg