top of page
craft-texture-brown-journal-note_edited.jpg

Crabbet

Flag_of_the_United_Kingdom_(3-5).svg.webp

Translate

Crabbet is één van de bekendste en zeker oudste bloedlijnen binnen de Arabieren.

 

Herkomst van de crabbet-bloedlijn:

De Crabbet Stud werd vóór het einde van de 19e eeuw gesticht door Lady Ann en Sir Wilfred Scawen Blunt. Zij waren een van de eersten die woestijn bedoeïenenpaarden kochten en deze sinds 1878 naar Engeland importeerden. De paarden werden geselecteerd op karakter, type en bruikbaarheid. De Arabieren uit deze fokkerij werden Crabbets genoemd. De stoeterij zelf bestaat helaas niet meer omdat Lady Wentworth geen opvolger had, maar de invloeden van deze stoeterij zijn wereldwijd, er is bijna geen Arabisch paard dat geen Crabbet-bloed voert.

Het fokken van Crabbet arabieren gaf de voorkeur aan degelijkheid en een goed exterieur boven uiterlijk, en dus missen deze Arabieren mogelijk enkele van de meer overdreven elegante kenmerken die tegenwoordig worden beschouwd als kenmerken van het Arabische ras. Deze focus maakt ze echter uitstekende rijpaarden en zeer geschikt voor lange afstanden.
 

Samenvattend: De Crabbet Arabier is een natuurlijke atleet, is gezond, kan goed bewegen, is atletisch en beschikt over een solide temperament, waardoor hij zeer gewild is voor wedstrijden onder het zadel.

291618735_929528004578035_8588358550796857925_n_edited.jpg
craft-texture-brown-journal-note_edited.jpg

Crabbets in Nederland: De eerste Crabbet Arabier werd in 1924 vanuit Engeland naar Nederland geïmporteerd. In de begintijd van de Arabieren in Nederland werden veel crabbets uit Engeland gekocht, momenteel is er nog maar een klein deel van de crabbet arabieren over in Nederland. Crabbets worden tegenwoordig verwezen naar bloedpercentages. 100% Crabbetpaarden worden steeds zeldzamer, in Engeland, Zweden, Australië, Duitsland en Amerika zijn ze er nog enkele te vinden.

Hoewel de crabbet een oude lijn is die tegenwoordig minder populair is omdat er meer gericht wordt gefokt volgens de showstandaard, is het nog steeds een interessante bloedlijn. De crabbetpaarden staan ​​bekend om hun sterke atletische bouw en werkwillig karakter, waardoor ze zeer goed presteren in de sport.

bottom of page