Crabbet  & Russische Arabieren

Crabbet is een van de beroemdste en en zeker de oudste  bloedvoeringen binnen de arabieren. 

 

Ontstaan crabbet bloedvoering:

De Crabbet-stoeterij, werd voor het einde van de 19e eeuw opgericht door Lady Ann en Sir Wilfred Scawen Blunt. Zij kochten als een vd eersten paarden van woestijn bedoeïenen en importeerden ze sinds 1878 naar Engeland. De paarden werden geselecteerd op karakter, type en bruikbaarheid. De arabieren afkomstig van deze fokkerij werden Crabbets genoemd. De stoeterij zelf bestaat helaas niet meer gezien lady Wentworth geen opvolger had, maar de invloeden van deze stoeterij zijn wereldwijd, er is bijna geen arabier die geen Crabbet bloed voert. 

Crabbets worden tegenwoordig aangeduid met bloedpercentages. 100% Crabbet paarden worden steeds zeldzamer, in Engeland, Australie en Amerika zijn ze er nog wel.

Crabbets in Nederland: De eerste Crabbet arabier werd in 1924 vanuit Engeland naar Nederland geïmporteerd. In de begin tijd van de arabieren in Nederland werden er vele crabbets gehaald vanuit Engeland, later haalde Dhr. Den Hartog v.d. Kossack stud (NL), de eerste Russische arabieren naar Nederland via de Tersk stud Russia.

 

Ondanks dat de crabbet een oude lijn is die niet meer zo populair is, is het toch nog steeds een lijn van belang, deze paarden presteren ontzettend goed in de sport, voornamelijk in de endurance.


Russische bloedvoering:

De kwaliteit van de Russische Arabische Volbloeden is door de jaren heen vooral bewaard door de activiteiten van Tersk Stud. De Tersk stud werd opgericht in 1921, de grondleggers van deze fokkerij reisden naar het midden oosten waar zij enkele Arabische volbloeden aankochten, ook kochten zij enkele Arabische volbloeden van de Crabbet stud in Engeland. Helaas bleef er niets over v.d. fokkerij en de paarden over na de Russische evolutie. In 1930 werden er opnieuw Arabische volbloeden geïmporteerd naar Rusland, ditmaal vanuit Frankrijk. Omdat de Franse Arabische volbloeden gefokt werden op snelheid, hardheid en weinig op type ging de fokkerij op zoek naar Arabische verfijning en kocht zo 25 Crabbet arabieren vanuit Engeland van de Crabbet stud. Tijdens de world war II werden er via Polen in 1939, Arabieren naar de Tersk stud geïmporteerd. De Russische arabier voert momenteel voornamelijk Pools, Frans en nog een klein gedeelte aan Crabbet bloed.

De Russen fokten voornamelijk Arabische volbloeden voor op de renbaan. De Russische Arabieren staan bekend om hun uithoudingsvermogen, snelheid en hardheid. De Kossack stud (NL) importeert nog steeds via de tersk stud Russische Arabieren naar Nederland en veilt deze ieder jaar nog via de Tesk Holland sale.

 

Ik geloof dat de Crabbet bloedlijnen de belangrijkste basis zijn voor de Arabische sport bloedlijnen. Hun stabiele, werkwillige karakter en atletische bouw gemengd met een vleugje Russisch bloed wat de hardheid, snelheid en het uithoudingsvermogen toevoegt, vormen zich tot een uitstekend paard voor de sport. 

foto gemaakt door Murielle Mulder fotografie

Arabian sporthorses based on Russian-Crabbet bloodlines.

Aura's Sport Arabians
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon

Aura's sport
Arabians

Laatste update: 15-12-2020