Crabbet 

Crabbet is een van de beroemdste en en zeker de oudste  bloedvoeringen binnen de arabieren. 

 

Ontstaan crabbet bloedvoering:

De Crabbet-stoeterij, werd voor het einde van de 19e eeuw opgericht door Lady Ann en Sir Wilfred Scawen Blunt. Zij kochten als een vd eersten paarden van woestijn bedoeïenen en importeerden ze sinds 1878 naar Engeland. De paarden werden geselecteerd op karakter, type en bruikbaarheid. De arabieren afkomstig van deze fokkerij werden Crabbets genoemd. De stoeterij zelf bestaat helaas niet meer gezien lady Wentworth geen opvolger had, maar de invloeden van deze stoeterij zijn wereldwijd, er is bijna geen arabier die geen Crabbet bloed voert. 

Crabbets worden tegenwoordig aangeduid met bloedpercentages. 100% Crabbet paarden worden steeds zeldzamer, in Engeland, Australië en Amerika zijn ze er nog wel.

Crabbets in Nederland: De eerste Crabbet arabier werd in 1924 vanuit Engeland naar Nederland geïmporteerd. In de begin tijd van de arabieren in Nederland werden er vele crabbets gehaald vanuit Engeland, later haalde Dhr. Den Hartog v.d. Kossack stud (NL), de eerste Russische arabieren naar Nederland via de Tersk stud Russia.

 

Ondanks dat de crabbet een oude lijn is die tegenwoordig minder populair is gezien er meer gericht gefokt wordt volgens de show standaard, is het nog steeds een lijn van belang. De crabbet paarden staan bekend om hun sterke atletische bouw en werkwillige karakter waardoor zij ontzettend goed presteren in de sport.

 

foto gemaakt door Murielle Mulder fotografie

Arabian sporthorses based on Crabbet bloodlines.

Aura's Sport Arabians
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon

Laatste update: 31-01-2021