press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/6

Crabbet 

Crabbet is een van de beroemdste en en zeker de oudste bloedvoeringen binnen de arabieren. 

 

Ontstaan crabbet bloedvoering:

De Crabbet-stoeterij, werd voor het einde van de 19e eeuw opgericht door Lady Ann en Sir Wilfred Scawen Blunt. Zij kochten als een vd eersten paarden van woestijn bedoeïenen en importeerden ze sinds 1878 naar Engeland. De paarden werden geselecteerd op karakter, type en bruikbaarheid. De arabieren afkomstig van deze fokkerij werden Crabbets genoemd. De stoeterij zelf bestaat helaas niet meer gezien lady Wentworth geen opvolger had, maar de invloeden van deze stoeterij zijn wereldwijd, er is bijna geen arabier die geen Crabbet bloed voert. 

De crabbet fokkerij gaf prioriteit aan degelijkheid en een goede comformatie boven uiterlijk, en daarom kunnen deze crabbet arabieren enkele van de meer overdreven elegante kenmerken missen die tegenwoordig worden beschouwd als kenmerken van het Arabische ras.  Deze focus maakt ze echter uitstekende rijpaarden en zeer geschikt voor lange afstanden.

Samengevat: Een natuurlijke atleet, de Crabbet Arabier is gezond, een goede beweger, atletisch en bezit een solide temperament, waardoor ze zeer gewild zijn voor wedstrijden onder het zadel.

 

 

 

Crabbets in Nederland: De eerste Crabbet arabier werd in 1924 vanuit Engeland naar Nederland geïmporteerd. In de begin tijd van de arabieren in Nederland werden er vele crabbets gehaald vanuit Engeland momenteel is er nog maar een klein gedeelte crabbet arabieren over in Nederland. Crabbets worden tegenwoordig aangeduid met bloedpercentages. 100% Crabbet paarden worden steeds zeldzamer, in Engeland, Australië en Amerika zijn ze er nog wel.

Ondanks dat de crabbet een oude lijn is die tegenwoordig minder populair is gezien er meer gericht gefokt wordt volgens de show standaard, is het nog steeds een lijn van belang. De crabbet paarden staan bekend om hun sterke atletische bouw en werkwillige karakter waardoor zij ontzettend goed presteren in de sport.

218659460_1023683225043485_6166401625881948243_n.jpg
Aura's  Sport Arabians
logo3_edited.jpg