IMG_0773
IMG_0773

press to zoom
195175302_176847097612889_30626032847901
195175302_176847097612889_30626032847901

press to zoom
Yah'ri Nadim
Yah'ri Nadim

press to zoom
IMG_0773
IMG_0773

press to zoom
1/11

Western

Het westernrijden komt oorspronkelijk uit Amerika. Het is ontstaan door het werk van de cowboy die door het werken met vee de beschikking moest hebben over een paard die ontspannen, rustig, werkwillig en meedenkend was. Uiteindelijk is hier een western rijstijl uit ontstaan en werd het niet alleen in Amerika maar ook in de rest van de wereld uitgevoerd. Het is in al die jaren een bekende paardrij discipline geworden. Inmiddels is de populariteit van het western rijden groeiende en dit blijkt ook wel uit de druk bezochte wedstrijden.

Het westernrijden kan worden samengevat in drie hoofdklassen: de dressuur, de snelheidsspelen en het onderdeel waarin het werken met paard en vee centraal staat. Het zogenaamde ‘werkend element’. Onder de dressuur vallen alle onderdelen die samen een afspiegeling vormen van de cowboy toen hij nog samen met zijn paard het werk op de ranch moest opknappen: Showmanship at HalterTrailWestern PleasureHunter under SaddleWestern HorsemanshipWestern RidingReining en Versatile Horse.

 

Bij de snelheidsspelen: Barrel Racing en Pole Bending gaat het om de snelheid en de wendbaarheid van het paard. 

 

Cutting, Working Cowhorse en Team Penning zijn onderdelen die behoren tot het werkend element

Wij willen ons richten op 5 onderdelen, namelijk;

Showmanship at halter:

bij Showmanship at Halter wordt niet naar het exterieur van het paard gekeken, maar naar degene die het paard voorbrengt. De jury schrijft een bepaald pattern voor die de combinaties na elkaar moeten uitvoeren. In de proef kan stap, draf, uitgestrekte draf, wendingen en achterwaarts gevraagd worden. Tevens wordt er ergens in de proef gevraagd om het paard ‘vierkant’ te zetten en voor te stellen aan de jury. De beoordeling betreft de volgende zaken: Voorbrengen van het paard, totaalbeeld, verzorging van het paard, uitrusting, presentatie van het paard, manier van tonen van het paard in stilstand en beweging en de alertheid.

In hand trail & trail:

De letterlijke betekenis van Trail is ‘spoor in de vrije natuur’. Bij dit onderdeel wordt een vooraf aangegeven proef aan de hand uitgevoerd of verreden . De proef bestaat uit een spoor met verschillende nagebootste hindernissen uit de natuur. Het paard moet volledig vertrouwen hebben in de ruiter en niet schrikken van de hindernissen. De genomen hindernissen bij Trail worden door de jury beoordeeld. De manier hoe het paard reageert en de hulpen die de ruiter geeft staan centraal in de beoordeling bij Trail.

Pleasure:

Bij de Western Pleasure worden de gangen van het paard getoond. De deelnemers komen gezamenlijk in de arena en moeten aan de wand blijven of op de binnenhoefslag. Door de jury worden de overgangen stap (walk), draf (jog of trot) en galop (lope) beoordeeld en de houding van de ruiter en het paard. De drie verschillende gangen worden getoond op zowel de linker- als de rechterhand. Combinaties worden bij Western Pleasure gestraft voor een te hoge snelheid, verkeerde gang op het gevraagde moment, verzet van het paard, te diepe of te hoge halshouding van het paard of break of gait (uit de betreffende gang vallen). Het paard moet aan een losse teugel gereden worden, zonder overmatige of storende correcties van de ruiter.
 

Horsemanship:

Western Horsemanship is het onderdeel wat vaak wordt onderschat. Het heeft wel wat weg van een dressuurproef. Er worden oefeningen gevraagd die erg secuur moeten worden uitgevoerd binnen een kleine werkruimte door pionnen aangegeven. Gevraagd worden een walkjoglope, en een back-up. De gegeven hulpen moeten minimaal zijn en het paard dient deze hulpen terstond en zonder weerstand uit te voeren. De nadruk ligt op de rijvaardigheid en het uitvoeren van de proef met precisie in harmonie tussen paard en ruiter.

In Nederland (DAWRA) kennen we onderstaande niveau's

Walk & Jog

Beginners

Amateur

Open

IMG_1674.JPG
119966535_3265923780121566_4071495649537
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon

Arabian sporthorses based on Crabbet bloodlines.

Aura's Sport Arabians